KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT (Fogmegtartó kezelések)

Az amalgám fogtömés hosszú évtizedeken keresztül jó megoldásnak bizonyult, de napjaink esztétikai elvárásainak messze nem felel meg.

Szerencsére már számtalan más lehetőség létezik, melyek közül a megfelelőt választva, esztétikus és tartós fogrestaurációk készíthetőek.

Ilyen az esztétikus fehér tömés vagy más néven kompozit tömés, a porcelán betét (inlay, onlay), és az arany betét (inlay, onlay).

KOMPOZIT TÖMÉS

A modern kompozitok műgyanta bázisú kerámia szemcsékkel megerősített korszerű tömőanyagok. Nagy előnyük az esztétikus fogászati tömőanyagoknak, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve hosszú időn keresztül alakíthatóak, majd egy speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó lámpa hatására másodpercek alatt megkeményednek.

Ezek a fogszínű tömőanyagok a páciens fogának megfelelő színárnyalattal és transzparenciával rendelkeznek.

FOGBETÉT (Inlay, Onlay)

Elkészítése során a fogorvos eltávolítja a szuvas fogállományt. Ezt követően lenyomatvétel következik, és a betét elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban folytatódik.

Az onlay kiterjedtebb rágófelület pótlására alkalmas.

A fogbetét pontos illeszkedésének, rendkívül erős és ellenálló anyagának köszönhetően élettartamát tekintve jelentősen felülmúlja a hagyományos fogtöméseket.

Általában kerámiából, mikro kerámiából és aranyból készülnek a fogbetétek.

Hogyan működik?

Inlay készítése során a fogorvos eltávolítja a szuvas fogállományt vagy a fogban lévő régi tömést. Ezután lenyomatvétel következik, majd a fogtechnikai laboratóriumban elkészített betétet a fogban ragasztó amenttel rögzítjük, helyreállítva a fog eredeti formáját.

Típusai:

Arany Inlay
Kerámia Inlay
Gradia Inlay

ARANY FOGBETÉT (Inlay, Onlay)

Az arany maximálisan szövetbarát és antibakteriális hatású, vagyis gátolja fogak szuvasodá át okozó baktériumok megtelepedését. Nagy fokú nyújthatóságának köszönhetően polírozással a fog anyagához simít ható, így tökéletes széli záródást biztosít.

A különös gondossággal elkészített arany Inlay élettartalma messze felülmúlja bármely más fog tömését.

Az arany nem színeződik el, a fogínyt is kiválóan tolerálja.

PORCELÁN BETÉT (inlay, onlay)

Színben és transzparenciában tökéletesen illeszkedik a fog többi részéhez, fantasztikus esztétikai élményt nyújt és rendkívül tartós.

A porcelán betét a fogtechnikai Laboratóriumban nagy nyomás és magas hőmérsékleten készül, így különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben.

GRADIA INLAY

A GC Gradia Rendszer a kerámia és műanyag Inlay-k jó tulajdonságait ötvözi.

Jó szájhigénia mellett hosszú évekre biztosít tökéletes megoldást.

Minőségre és kinézetre teljesen megkülönböztethetetlen a természetes fogaktól (Kaméleon hatás)

GYÖKÉRKEZELÉS

Legtöbbször a fogak szuvasodása vagy sérülése, illetve egyéb okból történő fogbél elhalása miatt válik szükségessé a gyökérkezelés.

A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott fogban lévő gyökércsatornákat, tisztítja, fertőtleníti és gyökértöméssel lezárja azt, hogy a baktériumok ne jussanak a szövetek közé. Amennyiben már gyulladt fogon történt a beavatkozás, akkor teljesen normális a pár napig tartó átmeneti érzékenység.

Bonyolult anatómiai szerkezetű fogaknál előfordul, hogy nem sikerül az összes csatornát, elágazódást feltárni, vagy nem sikerül a csatornát teljes hosszában gyökértöméssel ellátni. Így maradhatnak olyan csatornák, vagy csatornarészek, melyekben továbbra is baktériumok és általuk termelt toxinok vannak, melyek fenntarthatják a gyulladást.

Az élettelen fogak, gyökérkezelés és gyökértömést követően, kiszáradnak és törékennyé válnak, ami gyakran a fog eltávolításához vezethet. Ezért különösen rágófogak esetében javasolt a gyökérkezelt fogakat koronával ellátni.

Miért válaszd az Inlay-t?

Abszolút javasolt régi nagy kiterjedésű amalgám tömés cseréjekor ,csücskök pótlásakor ,illetve gyökérkezelt fogak fedésekor.

Nem képződik minimális széli rés és mivel a betétet már 100 %-os polimerizáció után ragasztjuk be a fogba, nincs a töméseknél szokásos kötéskor fellépő zsugorodás, így nem jutnak be a széli réseken keresztül baktériumok, nem alakul ki szuvasodás. Nagy előnyének tekinthető, hogy alkalmazásával több ép foganyag menthető meg, mint korona és híd pótlásoknál, ugyanis nem kell a fogat lecsiszolni.