FOGPÓTLÁSOK

I. RÖGZÍTETT VAGY FIX FOGPÓTLÁSOK

A fix fogpótlás lehet korona vagy híd.
A korona készítéséhez fogszövet elvételére van szükség, hiszen a fogat a statikai elvárásnak megfelelően, egyenletes terhelésre kell előkészíteni.
Híd készítése esetén egy vagy több foghiány pótlására van szükség, ezért a foghiány melletti lecsiszolt fogak szolgálnak támasztékul a fogpótlás számára

Gyökér-kezelt fogak letörésének megelőzésére gyakran alkalmazzuk a fogak megkoronázását.
A koronát a fogtechnikus készíti el a fogazatról vett lenyomat alapján.
Anyagát tekintve a korona/híd lehet fémkerámia, (nikkelmentes fémötvözet a kobalt-króm) aranykerámia és fémmentes.

A fémmentes fogpótlások nem tartalmaznak fémet, ezért bármely fogászati allergia esetén alkalmazható és esztétikailag megfelel a legmagasabb követelményeknek is.

Felépítésüket tekintve lehetnek tiszta, porcelán koronák valamint cirkónium-oxid vázra égetett porcelánleplezésűek.

A préskerámia esztétikailag felülmúlhatatlan, azonban sérülékenyebb, ezért csak szóló koronát készítenek belőle.

A cirkónium-oxid korona tökéletes illeszkedést biztosít, mert számítógéppel ún. CAD/CAM rendszerrel tervezett és erős váza a törésnek, repedésnek ellenáll.

 

II. KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

A kombinált fogpótlás két részből, egy fix és egy kivehető részből áll. Kombinált pótlást alkalmazunk abban az esetben, amikor a megtartott fogak száma rögzített fogpótlás elhorgonyzásához nem elegendő. A meglévő fogakra rögzített fogpótlást készítünk, melyet speciális ragasztócementtel ragasztunk be, a hiányzó fogakat pótló kivehető rész, a száj nyálkahártyájára fekszik fel és speciális finommechanikai rögzítő- eszközökkel csatlakozik a fix részhez.

 

TELESZKÓPOS FOGPÓTLÁS

A teleszkópos fogsor lényege, hogy néhány megmaradt fog vagy implantátum segítségével primér és szekunder koronákat készít a fogorvos.

A primér koronák beragasztásra kerülnek a meglévő fogakra vagy implantátumokra. A szekunder koronák a fogsorba lesznek elhelyezve. A sapkaszerűen illeszkedő primér és szekunder koronák a fogsor behelyezésekor egymásba csúszva tökéletes stabilitást biztosítanak a páciens számára.

A kivehető fogpótlás lehet kombinált, teleszkópos illetve teljes kivehető fogpótlás vagyis teles protézis.

A kivehető pótlás viszonylag stabilan meg tud támaszkodni a nyálkahártya csontalapzaton, illetve rögzülésében fontos szerepe van az arcizomzatnak, a rágónyomásnak és a gravitációnak is.