KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT

Konzerváló fogászat

Az amalgám fogtömés hosszú évtizedeken keresztül jó megoldásnak bizonyult, de napjaink esztétikai elvárásainak messze nem felel meg.

Szerencsére már számtalan más lehetőség létezik, melyek közül a megfelelőt választva, esztétikus és tartós fogrestaurációk készíthetőek.

Ilyen az esztétikus fehér tömés vagy más néven kompozit tömés, a porcelán betét (inlay, onlay), és az arany betét (inlay, onlay).

A modern kompozitok műgyanta bázisú kerámia szemcsékkel megerősített korszerű tömőanyagok. Nagy előnyük az esztétikus fogászati tömőanyagoknak, hogy a fogban kialakított üregbe helyezve hosszú időn keresztül alakíthatóak, majd egy speciális hullámhosszúságú fényt kibocsátó lámpa hatására másodpercek alatt megkeményednek.

Ezek a fogszínű tömőanyagok a páciens fogának megfelelő színárnyalattal és transzparenciával rendelkeznek.

Fogbetét (Inlay, Onlay)

Elkészítése során a fogorvos eltávolítja a szuvas fogállományt. Ezt követően lenyomatvétel következik, és a betét elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban folytatódik.

Az onlay kiterjedtebb rágófelület pótlására alkalmas

A fogbetét pontos illeszkedésének, rendkívül erős és ellenálló anyagának köszönhetően élettartamát tekintve jelentősen felülmúlja a hagyományos fogtöméseket.

Általában kerámiából, mikro kerámiából és aranyból készülnek a fogbetétek.

Arany fogbetét (inlay, onlay)

Az arany maximálisan szövetbarát és antibakteriális hatású, vagyis gátolja a fogak szuvasodását okozó baktériumok megtelepedését. Nagyfokú nyújthatóságának köszönhetően polírozással a fog anyagához simítható, így tökéletes széli záródást biztosít.

A különös gondossággal elkészített arany inlay vagy onlay élettartama messze felülmúlja bármely más fogtömését.

Porcelán betét (inlay/onlay)

A porcelán betét a fogtechnikai laboratóriumban speciális körülmények között, nagy nyomás és magas hőmérsékleten készül. Így különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben.

Színben és transzparenciájában tökéletesen illeszkedik a fog többi részéhez, fantasztikus esztétikai élményt képes nyújtani és rendkívül tartós is.

Gyökérkezelés

Legtöbbször a fogak szuvasodása vagy sérülése, illetve egyéb okból történő fogbél elhalása miatt válik szükségessé a gyökérkezelés.

A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott fogban lévő gyökércsatornákat, tisztítja, fertőtleníti és gyökértöméssel lezárja azt, hogy a baktériumok ne jussanak a szövetek közé. Amennyiben már gyulladt fogon történt a beavatkozás, akkor teljesen normális a pár napig tartó átmeneti érzékenység.

Bonyolult anatómiai szerkezetű fogaknál előfordul, hogy nem sikerül az összes csatornát, elágazódást feltárni, vagy nem sikerül a csatornát teljes hosszában gyökértöméssel ellátni. Így maradhatnak olyan csatornák, vagy csatornarészek, melyekben továbbra is baktériumok és általuk termelt toxinok vannak, melyek fenntarthatják a gyulladást.

Az élettelen fogak, gyökérkezelés és gyökértömést követően, kiszáradnak és törékennyé válnak, ami gyakran a fog eltávolításához vezethet. Ezért különösen rágófogak esetében javasolt a gyökér-kezelt fogakat koronával ellátni.