KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK TÍPUSAI

A kivehető fogpótlás lehet

  • kombinált lemezes fogpótlás,
  • teleszkópos elhorgonyzású kivehető fogpótlás,
  • teljes protézis,
  • implantátumra épített stéges protézis.

KOMBINÁLT LEMEZES FOGPÓTLÁS

A kombinált fogpótlás két részből, egy fix és egy kivehető részből áll.

Kombinált pótlást alkalmazunk abban az esetben, amikor a megtartott fogak száma rögzített fogpótlás elhorgonyzásához nem elegendő. A meglévő fogakra rögzített fogpótlást készítünk, melyet speciális ragasztócementtel ragasztunk be, a hiányzó fogakat pótló kivehető rész, a száj nyálkahártyájára fekszik fel és speciális finommechanikai eszközökkel , mint pl. a preci-vertix, preci-horix, ot-cap, stég csatlakozik a fix részhe

TELESZKÓPOS FOGPÓTLÁS

A teleszkópos fogsor lényege, hogy néhány megmaradt fog vagy implantátum segítségével primér és szekunder koronákat készít a fogorvos.

A primér koronák beragasztásra kerülnek a meglévő fogakra vagy implantátumokra. A szekunder koronák a fogsorba lesznek elhelyezve. A sapkaszerűen illeszkedő primér és szekunder koronák a fogsor behelyezésekor egymásba csúszva tökéletes stabilitást biztosítanak a páciens számára.

TELJES PROTÉZIS

A kivehető pótlás viszonylag stabilan meg tud támaszkodni a nyálkahártya csontalapzaton, illetve rögzülésében fontos szerepe van az arcizomzatnak, a rágónyomásnak és a gravitációnak is.