FOGPÓTLÁSOK

I. FIX FOGPÓTLÁSOK – FOGKORONÁK ÉS HIDAK

A fix fogpótlás lehet korona vagy híd.
A korona készítéséhez fogszövet elvételére van szükség, hiszen a fogat a statikai elvárásnak megfelelően, egyenletes terhelésre kell előkészíteni. Híd készítése esetén egy vagy több foghiány pótlására van szükség, ezért a foghiány melletti lecsiszolt fogak szolgálnak támasztékul a fogpótlás számára.

Gyökérkezelt fogak letörésének megelőzésére gyakran alkalmazzuk a fogak megkoronázását. A koronát a fogtechnikus készíti el a fogazatról vett lenyomat alapján. Anyagát tekintve a korona/híd lehet fémkerámia, (nikkelmentes fémötvözet a kobalt-króm) aranykerámia és fémmentes.

A fémmentes fogpótlás nem tartalmaz fémet, ezért bármely fogászati allergia esetén alkalmazható és esztétikailag megfelel a legmagasabb követelményeknek is.

Felépítésüket tekintve lehetnek tiszta, porcelán koronák, valamint cirkónium-oxid vázra égetett porcelánleplezésűek.

A préskerámia esztétikailag felülmúlhatatlan, azonban sérülékenyebb, ezért csak szóló koronát készítenek belőle.

A cirkónium-oxid korona tökéletes illeszkedést biztosít, mert számítógéppel ún. CAD/CAM rendszerrel tervezett és erős váza a törésnek, repedésnek ellenáll.

IDŐPONTOT FOGLALOK

FOGKORONÁK

A korona olyan rögzített fogpótlás, amelyet a lecsiszolt fogra speciális ragasztó cementtel rögzít a fogorvos. Érzéstelenítésben a korona falvastagságának megfelelő mennyiségű foganyagot veszünk el. Az íny egészségének megőrzése érdekében vállasan preparálunk, majd a lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a mintára a vázat, amely porcelán leplezéset kap. A végleges pótlás elkészültéig ideiglenes koronát készítünk a lecsiszolt fog érzékenységének és le törésének megelőzése, illetve esztétikai megfontolások céljából.

Típusai:

 1. Fémkerámia korona: anyagát tekintve a porcelán korona váza egy Nikkel mentes fémváz, ami a stabilitást biztosítja és erre kerül a porcelán leplezés, amely a fog anatómiai formájának
  megfelelően a páciens harapási sajátosságait figyelembe véve művészien állítja helyre a fog eredeti formáját.A fém sehol sem látszik, mivel kívülről fogszínű porcelán borítja. A gyakori
  fémallergiák miatt a porcelán korona Nikkel mentes ötvözetből vagy nemesfémből (arany) is elkészíthető.
 2. Cirkónium korona: Cad-Cam technológiával lehetséges a Cirkonoxido, mint bázis anyagot felhasználni koronákhoz, hidakhoz és teleszkópokhoz. A legtökéletesebb esztétikai élmény
  érdekében választható a cirkóniumoxid váz porcelán leplezéssel vagy a teljes kerámia korona. Manapság egyre többen allergiásak valamilyen fémre. Mivel a cirkon koronák teljesen fém
  mentesek, így ilyen problémáktól nem kell tartani. A cirkónium előnyei: Fémmentes, tehát nem allergizál, hosszú az élet tartama, magas esztétikai hatása bármilyen egyedi szín kialakítható belőle és nem színeződik el.
 3. Mi is az a Cad-Cam tulajdonképpen: CAD-Computer Aided Design- azt jelenti, hogy számítógép védett tervezés. CAM— Computer Aided Manufactoring, ami azt jelenti, hogy számítógép vezérelt előkészítés. Cad Cam annyit jelent önnek, hogy fogpótlását a kezdettől a végéig nagy pontosságú számítógépes technikával állítják elő.
 4. Arany-kerámia korona: Az arany egy biokompatibilis fém, így alkalmazása esetén az allergiával, vagy a fém érzékenységgel összefüggésbe hozható panaszok kizárhatók. Az arany korona minimalizálja a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét, mert az arany vázat galvanizálással tökéletesen ráillesztik a gipszmintára, mely a páciens lecsiszolt fogait mintázza. Az eljárás során állítható a kívánt arany máz falvastagsága. Ezáltal egy vékony arany sapka jön létre, mely minden egyes csonkra precízen illeszkedik. Az így elkészült arany sapka nagyon vékony, de a vázra kerülő porcelán leplezése vastagabb lehet, ami nagyon fontos a tökéletes esztétikai hatás miatt. Az arany- kerámia korona előnyei: Foganyag kímélő a vékony arany váz miatt nem kell annyi foganyagot lecsiszolni. A galvanizációs eljárás miatt 100 % pontosságú. Biokompatibilis anyag, fém allergia kizárható. Bakteriosztatikus, vagyis nem engedi az alatta maradt baktériumok szaporodását. Tökéletes esztétikai, a természetes fog élethűen utánozható. Hosszútávon megbízható, elsőrendű esztétikai élményt nyújtó korona típus.
 5. Prés kerámia korona: a prés kerámia fém mentes pótlás, amely teljesen biokompatibilis, így nem allergizál. Ezt a fajta kerámiát nagy nyomáson préselik az égetés során és magas üvegszál tartalmának köszönhetően rendkívül esztétikus. A hagyományos koronáknál a fémváz megakadályozza a fény áteresztődését. A prés kerámia teljes méretében igazodik a fogszínhez így a fog fényáteresztőképessége visszatükröződik. A piacon található prés kerámia rendszerek közül az Ivoclar IPS e. Max rendszere cirkón vázra is használható, ezáltal színben és struktúrában nincs különbség, ha két különböző fémmentes pótlás kerül a szájba.

Miért válaszd a koronát?
Ha fog oly mértékben károsodott, hogy töméssel nem állítható helyre, viszont a fog eltávolítására még nem feltétlenül van szükség. A gyökérkezelt fogakra is ajánlott, ezzel védve a letörés veszélyétől. Abban az esetben is koronát javaslunk, ha fog letört, de még helyreállítható csapos műcsonk segítségével. Elszíneződött frontfogak esetén, ha tökéletes esztétikára és természetes fogpótlásra törekszik.

IDŐPONTOT FOGLALOK

HIDAK

A hiányzó fogak pótlásának kiváló módja a rögzített hidak alkalmazása. A híd akár több fog hiány pótlására is alkalmas, ha rendelkezésre áll elegendő pillérfog vagy Implantátum.
A meglévő fogak és rájuk kerülő koronát a híd pillérei, melyek a teljes hidat és a hiányok pótlására szolgáló híd tagokat tartják.

Menete:
1. Az állapot felmérés során a panoráma röntgenfelvételen ellenőrizzük a pillérfogak állapotát.
2. Tanulmány mintát készítünk a fogtechnikus számára, melyet fényképes dokumentációval egészítünk ki.
3. Helyi érzéstelenítésben elkészítjük a fogakat, lecsiszoljuk a korona falvastagságának megfelelően.
4. Lenyomatot veszünk a lecsiszolt pillérfogakról, mely alapján a fogtechnikai labor elkészíti a végleges hidat. Ameddig a végleges híd elkészül a páciens ideiglenes hidat visel, mely védi a pillérfogakat a letöréstől és az érzékenységtől.

Típusai:
Ugyanúgy, mint a koronáknál megkülönböztetünk fémkerámia, arany-kerámia és cirkónium hidat.

Típusai:
Ugyanúgy mint a koronáknál megkülönböztetünk fémkerámia, arany-kerámia és cirkónium hidat.

IDŐPONTOT FOGLALOK

II. KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK TÍPUSAI

A kivehető fogpótlás lehet

 • kombinált lemezes fogpótlás,
 • teleszkópos elhorgonyzású kivehető fogpótlás,
 • teljes protézis,
 • implantátumra épített stéges protézis.
IDŐPONTOT FOGLALOK

I. KOMBINÁLT LEMEZES FOGPÓTLÁS

A kombinált fogpótlás két részből, egy fix és egy kivehető részből áll.

Kombinált pótlást alkalmazunk abban az esetben, amikor a megtartott fogak száma rögzített fogpótlás elhorgonyzásához nem elegendő. A meglévő fogakra rögzített fogpótlást készítünk, melyet speciális ragasztócementtel ragasztunk be, a hiányzó fogakat pótló kivehető rész, a száj nyálkahártyájára fekszik fel és speciális finommechanikai eszközökkel , mint pl. a preci-vertix, preci-horix, ot-cap, stég csatlakozik a fix részhez.

IDŐPONTOT FOGLALOK

II. TELESZKÓPOS FOGPÓTLÁS

A teleszkópos fogsor lényege, hogy néhány megmaradt fog vagy implantátum segítségével primér és szekunder koronákat készít a fogorvos.

A primér koronák beragasztásra kerülnek a meglévő fogakra vagy implantátumokra. A szekunder koronák a fogsorba lesznek elhelyezve. A sapkaszerűen illeszkedő primér és szekunder koronák a fogsor behelyezésekor egymásba csúszva tökéletes stabilitást biztosítanak a páciens számára.

IDŐPONTOT FOGLALOK

III. TELJES PROTÉZIS

A kivehető pótlás viszonylag stabilan meg tud támaszkodni a nyálkahártya csontalapzaton, illetve rögzülésében fontos szerepe van az arcizomzatnak, a rágónyomásnak és a gravitációnak is.

IDŐPONTOT FOGLALOK