IMPLANTOLÓGIA

IMPLANTÁTUM

A foghiányos állapot a kellemetlen komfort érzeten túl idővel gyomor problémákhoz, állkapocs ízületi problémákhoz, hangképzési zavarokhoz vezethet. A fog és csont veszteség miatt a fogak elvándorolhatnak, illetve bedőlhetnek, ami a fogágy károsodásán túl az arc vonásaink megváltozásait is eredményezheti. Az implantátumra készített fogpótlás mindezek megelőzésére szolgál. A sikeres implantálás kulcsa, hogy a beültetett implantátum körül (szélesség és hosszúság) egészséges, saját csont álljon rendelkezésre.

A fogimplantátum egy szövetbarát fémből, tiszta titánból álló foggyökér alakú, menetes csavar, amely a beültetés után rendkívül erősen rögzül a környező csontban. A csontsejtek rá nőnek a felszínére így biztosítva a körülvevő csontszövet kialakulását. A titán biokompatibilitása miatt az allergia szinte kizárható, ellenáll a szájban lévő kémiai hatásoknak, nem korrodálódik.

Hogyan történik az implantáció?
A műgyökér beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben történik. Íny metszést követően szabaddá tesszük a csont felszínt. Speciális csontfúrókkal előkészítjük a befogadni kívánt állcsont részletet, majd behelyezzük a furatba a csavar implantátumot, és varratokkal zárjuk az implantátum feletti nyálkahártyát. A varratokat egy hét után távolítjuk el. A műgyökér az íny alatt összecsontosodik a környező csontszövettel. A gyógyulási szakasz az implantátum típusától, felszínétől illetve beültetési helyétől függően három, négy hónapot vesz igénybe. A gyógyulási időt érdemes kivárni, mert a korábban megterhelt titán implantátum élettartalma lecsökkenhet. Az implantátumok felszabadításakor beillesztjük azokat a fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására, elhorgonyozására szolgálnak. Ezek szolgálhatnak korona, híd, gömb retenciós “patent” illetve stéges fog sor alapjául.

Gyakran feltett kérdések:

Sokan idegenkednek foghiány esetén az ép fogak le csiszolásától híd vagy kivehető fogsor észítéséhez.  A legjobb megoldás lehet ezen esetekben az új élet minőséget hozó fogbeültetés, amelyre fix és kivehető pótlás egyaránt készíthető. Az implantátumra rögzített híd vagy stabil implantációs fogsor adta komfort érzet, és az egészséges jó közérzet megkönnyíti mindennapjainkat.

Sikeres implantáció csak gócmentes szájban végezhető el. A részletes anamnézist követően fizikális és panoráma röntgen és CT vizsgálatot végzünk. Ezek alapján már meghatározható az implantátumok száma, a rendelkezésre álló állcsont magasságának és szélességének figyelembevételével az implantátumok elhelyezése. Így pontos tervezéssel elkerülhető az idegsérülés a krónikus arcüreggyulladás és az implantátum kilökődése . Ha nem elegendő az implantátum beültetéséhez szükséges csont mennyisége, szükség lehet a csontmennyiség növelésére (arcüreg alap emelés és csont magasítás, illetve szélesítés) csontpótlással.

Minden olyan páciensnek ajánlható az implantáció, akinél a kizáró okok ( pl. súlyos szív és érrendszeri betegségek, vérképző szervi betegségek, diabetes, súlyos csontritkulás stb.) nem állnak fenn. A fogbeültetés rizikófaktorának tekinthető a túlzott alkoholfogyasztás, a drogfüggőség és az erős dohányzás. Az állcsontok növekedésének befejeződése előtt, vagyis 18 éves korig szintén nem végezhető implantáció.

Amennyiben a páciens egészséges és betartja a szájsebész implantációt követő utasításait, a beültetett implantátum élethosszig tart. A nem megfelelő szájhigénia következményeként az implantátumra rárakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók fogágy betegségekhez és az implantátum kilazulásához vezethetnek. Ezért rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata és egyéb speciális fogköztisztító eszközök pl. kefék használata. Elengedhetetlen továbbá az implantátumok évenkénti fizikális és röntgen kontrollja.

Amennyiben a csont minősége és mennyisége megfelelő és a rizikófaktorok kizárhatóak, akkor minden foghiány pótolható implantátumokkal a szóló foghiánytól a teljes foghiányig. Az implantációs híd vagy korona esetén amellett, hogy nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni, megfelelő szájhigiénia esetén élethosszig tartanak. Az implantációs fogsorok legfőbb előnye a hagyományos kivehető fogpótlás sokkal szemben a rögzítettség, a stabilitás.

 

Lehetőség van az implantátumot sajátfoggal is összekötni, bár irodalmi adatok szerint az ilyen fogpótlások alacsonyabb élettartamot mutatnak.

ALL ON 4

A legprofesszionálisabb fix pótlás foghiánynál. Mindezt szövődmények és csontpótlás nélkül. A fogbeültetést tapasztalt, implantológus szakorvosunk végzi.

Hogyan működik?
Az All On 4 egy olyan korszerű technológia, amelynél négy fogászati implantátum biztosítja a felső vagy alsó fogsor stabilitását. A Nobel csoport fejlesztette ki ezt a fantasztikus megoldást a teljes foghiánnyal küzdő páciensek számára. Visszaadja az eredeti fogak érzetét, visszaállítja a teljes fogívet úgy, hogy a fogsor négy implantátumhoz van fixen rögzítve. A hátsó implantátumok ferdén kerülnek beültetésre, alul az idegcsatorna elé, felül pedig az arcüreg alapja elé. Ezáltal a csontpótlással járó nehézségek a  hosszabb gyógyulási idő és ennek költségei is elkerülhetővé válnak. Az implantátumok elhelyezése után már akár azonnal be tudunk helyezni egy ideiglenes fogsort, elkerülve ezzel a fogatlansággal járó
kellemetlenségeket. Négy hónap gyógyulási idő után felhelyezzük a végleges hidat, amely lehet rögzített és kivehető is.

Miért válaszd?
Négy implantátumot használ a rendszer, ezért a felépülés és a költségek is alacsonyabbak, mert nem kell csontpótló. Hosszú távú biztonság és végleges megoldást teljes fogatlanság esetén. Stabil a harapási erő, újra élvezheti az ételek ízét, ugyanis fedetlen a szájpadlás. Megszűnik az ajak és orca beesettsége, kialakítja az arc megjelenését.

Gyakori kérdések:

Fájdalommal jár-e a kezelés?
Helyi érzéstelenítésben történik a kezelés. A beavatkozás után az arcon minimális duzzanat és fájdalom
jelentkezhet. A páciensek többsége már másnap dolgozni megy, de két három napon belül megtörténik
a munkába való visszatérés.

Számít az implantátum típusa?
Igen. A Nobel Biocare implantátumokat olyan szögben helyezik el, hogy az a lehető legvastagabb csont
részben legyen. Ezt teszi lehetővé, hogy négy implantátum kerüljön be helyezésre, így elkerülve a csontpótlást. A Nobel Biocare rendelkezik kifejezetten az All on 4 protokoljára kifejlesztett implantátumokkal és kiegészítőkkel.

Alsó és felső fogak is pótolhatók ezzel az eljárással?
Igen, mindkét állcsontra lehet készíteni fogsort ezzel a technológiával.

Menete:
A tervezés során szájsebészünk alapos fizikális és CT vizsgálattal megállapítja, hogy ön alkalmas-e a
fenti technikával végzett implantátum beültetésére. Egy második ülésben történik az implantátumok beültetése. Helyi érzéstelenítésben végezzük a beültetést, lenyomatvétel után egy két napon belül elkészül az ideiglenes rögzített fogpótlás. Az implantálás után négy hónappal készítjük el a végleges csavarokkal az implantátumokban rögzülő 10-12 tagú fogpótlást, amelyet az orvos bármikor sérülésmentesen le tud venni.

Rögzített fogpótlás:
Probléma esetén az implantátumokban lévő rögzítő csavarok ki oldásával a fogpótlás sérülés nélkül
eltávolítható. (Ellentétben a hagyományosan becementezett fogpótlásokkal)