KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT (Fogmegtartó kezelések)

KOMPOZIT TÖMÉS

Az esztétikus tömések, vagy fogszínű kompozit tömések, speciális műgyantából és kopásállóságot növelő kerámia részecskékből épülnek fel. A tömőanyagot a megfelelő szín kiválasztása után, rétegenként helyezzük fel, amelyek egy adott hullámhosszú fényt kibocsátó polimerizációs lámpafényre szilárdulnak meg. Amennyiben a szuvasodás vagy a régi, rosszul záró amalgám tömés nagy kiterjedésű, abban az esetben az inlay a legjobb hosszútávú megoldás. Frontfogaknál a magas esztétikai igényeknek megfelelően speciális réteg technikával a szomszédos fogakkal harmonizáló fogformát és fogszínt hozunk létre.

Miért válaszd?
A modern esztétikus kompozit tömőműanyagok kiküszöbölik a korábban évtizedeken át uralkodó amalgámtömések problémáit. Nagyon erős, kémiai kötés a foghoz, amely hosszú távon kiváló széli zárást biztosít. A kompozit nem színezi el a megmaradt fog szöveteket, nincs toxikus hatása. Magas kopásállóság és hajlító szilárdság, alacsony zsugorodás jellemzi a kompozitokat, amelyek fotopolimerizációs lámpával történő megvilágítás után azonnal megkötnek. Kiváló esztétikai hatás (Kaméleon effektus).

IDŐPONTOT FOGLALOK

FOGBETÉT (Inlay, Onlay)

Elkészítése során a fogorvos eltávolítja a szuvas fogállományt. Ezt követően lenyomatvétel következik, és a betét elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban folytatódik.
Az onlay kiterjedtebb rágófelület pótlására alkalmas.
A fogbetét pontos illeszkedésének, rendkívül erős és ellenálló anyagának köszönhetően élettartamát tekintve jelentősen felülmúlja a hagyományos fogtöméseket.
Általában kerámiából, mikro kerámiából és aranyból készülnek a fogbetétek.

Hogyan működik?

Inlay készítése során a fogorvos eltávolítja a szuvas fogállományt vagy a fogban lévő régi tömést. Ezután lenyomatvétel következik, majd a fogtechnikai laboratóriumban elkészített betétet a fogban ragasztó cementtel rögzítjük, helyreállítva a fog eredeti formáját.

Típusai:

Arany Inlay
Kerámia Inlay
Gradia Inlay

IDŐPONTOT FOGLALOK

ARANY INLAY

Az arany maximálisan szövetbarát és antibakteriális hatású, vagyis gátolja a fogak szuvasodását okozó baktériumok megtelepedését. Nagyfokú nyújthatóságának köszönhetően polírozással a fog anyagához simítható, így tökéletes széli záródást biztosít.

A különös gondossággal elkészített arany inlay élettartalma messze felülmúlja bármely más fog tömését.

Az arany nem színeződik el, a fogínyt is kiválóan tolerálja.

IDŐPONTOT FOGLALOK

PORCELÁN INLAY

Színben és transzparenciában tökéletesen illeszkedik a fog többi részéhez, fantasztikus esztétikai élményt nyújt és rendkívül tartós.

A porcelán betét a fogtechnikai laboratóriumban nagy nyomás és magas hőmérsékleten készül, így különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben.

IDŐPONTOT FOGLALOK

GRADIA INLAY

A GC Gradia Rendszer a kerámia és műanyag Inlay-k jó tulajdonságait ötvözi.

Jó szájhigénia mellett hosszú évekre biztosít tökéletes megoldást.

Minőségre és kinézetre teljesen megkülönböztethetetlen a természetes fogaktól (Kaméleon hatás)

IDŐPONTOT FOGLALOK

INLAY

Miért válaszd az Inlay-t?
Abszolút javasolt régi nagy kiterjedésű amalgám tömés cseréjekor, csücskök pótlásakor illetve gyökérkezelt fogak fedésekor. Nem képződik minimális széli rés, mivel a betétet már szilárd, 100 %-os polimerizáció után ragasztjuk be a fogba, nincs a töméseknél szokásos kötéskor fellépő zsugorodás, így nem jutnak be a széli réseken keresztül baktériumok, nem alakul ki szuvasodás. Nagy előnyének tekinthető, hogy alkalmazásával több ép foganyag menthető meg, mint a korona és híd pótlásoknál, ugyanis nem kell a fogat lecsiszolni.

IDŐPONTOT FOGLALOK

GYÖKÉRKEZELÉS

Legtöbbször a fogak szuvasodása vagy sérülése, illetve egyéb okból történő fogbél elhalása miatt válik szükségessé a gyökérkezelés. A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott fogban lévő gyökércsatornákat, eltávolítja a gyulladt vagy a fertőzött ér-ideg képleteket, tisztítja, fertőtleníti és panaszmentesség esetén gyökértöméssel lezárja azt, hogy a baktériumok ne jussanak a szövetek közé.

Amennyiben a gyökérkezelés sikertelen (feltáratlan gyökércsatornát, nem csúcsig érő gyökértömés, nem fal álló gyökértömés) a fog körül góc alakulhat ki, ami granuloma vagy cysta képződéshez vezethet. Ilyen esetben a fogat újra gyökér kezeljük, majd szükség esetén gyökércsúcs ampulációs műtétet végzünk

Menete
Érzéstelenítésben eltávolítjuk a gyulladt vagy fertőzött ideget gyökérkezelőtűk segítségével, majd a fogbélbe gyógyszeres tömést helyezünk. Gépi gyökércsatorna tágító eszközök segítségével a bonyolult gyökércsatorna alakzatok is kezelhetők. A jó gyökértömés falálló, csúcsig ér, kitölti a teljes gyökércsatornát.

Miért válaszd?
Egy gyulladásban lévő, fájdalmat okozó fogat, ha gyökérkezelés nélkül kihúzzuk fog hiány keletkezik. A foggal szemben lévő (az ellentétes fogsorban) fog egyre jobban kinő a
fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, a fogak elvándorolhatnak. Több fog hiánya esetén túlterhelődhetnek a maradék fogak, nem utolsósorban a fogpótlás sokkal drágább mint a gyökérkezelés.

IDŐPONTOT FOGLALOK