GYÖKÉRKEZELÉS

Legtöbbször a fogak szuvasodása vagy sérülése, illetve egyéb okból történő fogbél elhalása miatt válik szükségessé a gyökérkezelés. A gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott fogban lévő gyökércsatornákat, eltávolítja a gyulladt vagy a fertőzött ér-ideg képleteket, tisztítja, fertőtleníti és panaszmentesség esetén gyökértöméssel lezárja azt, hogy a baktériumok ne jussanak a szövetek közé.

Amennyiben a gyökérkezelés sikertelen (feltáratlan gyökércsatornát, nem csúcsig érő gyökértömés, nem fal álló gyökértömés) a fog körül góc alakulhat ki, ami granuloma vagy cysta képződéshez vezethet. Ilyen esetben a fogat újra gyökér kezeljük, majd szükség esetén gyökércsúcs ampulációs műtétet végzünk

Menete
Érzéstelenítésben eltávolítjuk a gyulladt vagy fertőzött ideget gyökérkezelőtűk segítségével, majd a fogbélbe gyógyszeres tömést helyezünk. Gépi gyökércsatorna tágító eszközök segítségével a bonyolult gyökércsatorna alakzatok is kezelhetők. A jó gyökértömés falálló, csúcsig ér, kitölti a teljes gyökércsatornát.

Miért válaszd?
Egy gyulladásban lévő, fájdalmat okozó fogat, ha gyökérkezelés nélkül kihúzzuk fog hiány keletkezik. A foggal szemben lévő (az ellentétes fogsorban) fog egyre jobban kinő a
fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, a fogak elvándorolhatnak. Több fog hiánya esetén túlterhelődhetnek a maradék fogak, nem utolsósorban a fogpótlás sokkal drágább mint a gyökérkezelés.