Esztétikai fogászat

Napjainkban a fogak egészségének megőrzését és helyreállítását célzó fogászati kezelések mindegyikénél igen fontos szerepet kap az esztétikum, azonban vannak kezelések, amelyekkifejezetten a harmonikus, tökéletes mosoly kialakítására irányulnakEzekkel az úgynevezett esztétikai fogászati kezelésekkel korrigálhatóakaz olyan –egészségügyi gondot alapvetően nem jelentő–problémák, mint például a fogak közötti túl nagy rések, a kisebb alaki eltérések, vagy a fogak elszíneződése.

Esztétikus fogászati héj:

Az esztétikus fogászati héj (veneer) egy leheletvékony, fogszínű héj, amelyet a fog elülső felszínére felragasztva lehetővé válik az alaki hibák és elszíneződések, zománchibák optikai korrekciója, illetve a fogak közötti zavaró méretű rések eltüntetése. A fogkoronával szemben nagy előnye, hogy az adott fognak csak az egyik oldalát kell előkészíteni a felragasztásához, amely alig jár foganyagveszteséggel, nincs szükség a teljes fog lecsiszolására. Hátránya, hogy egyes fog- és harapásproblémák esetén nem alkalmazható, és sérülékenyebb, mint egy korona: mechanikai hatásokra vagy hőhatásra könnyebben lepattanhat vagy megrepedhet, így viselése némi tudatosságot igényel.

A fogászati héjaknak két típusa van: a direkt héj és az indirekt héj.

Direkt héj

A direkt héj, vagy másik nevénkompozit héja fog előzetes preparálásával együtt, egy ülésben készül el a rendelőben. A héjat maga a fogorvos alakítja ki a szájon belül fényre kötő kompozit anyag rétegzésével, fogtechnikus bevonása nélkül, így ez a megoldás nemcsak időben, hanem árban is kedvezőbb, mint a porcelán héj. Hátránya, hogy a használat során kopik, és elveszti a fényét, így rendszeres polírozásra szorul, illetve könnyebben elszíneződhet.

Indirekt héj

Az indirekt héj, vagy másnéven kerámia vagy porcelánhéj– egy minimális foganyagveszteséggel járó rendelői előkészítést és lenyomatvételt követően – fogtechnikai laboratóriumban készül el, így több idővel és költséggel jár a páciens számára, mint egy direkt héj. Előnye viszont, hogy jóval ellenállóbb és tartósabb annál, nem veszti el a fényét, hosszútávon is rendkívül esztétikus megjelenést biztosít, és tökéletesen visszaadja a természetes fogzománc megjelenését.

A kerámia/porcelán fogászati héj elkészítésének menete:

A fogászati héj elkészítése előtt állapotfelmérésre és mosolytervezésre van szükség, ezután a fő lépésekegy indirekt héj esetén:

A fog előkészítése(alapos tisztítás szájhigiénés kezeléssel, szükség esetén fogfehérítés, majd a zománcréteg minimális csiszolása).

Lenyomatvétel (ez alapján készíti el a héjat a fogtechnikus).

Az ideiglenes héj, majd néhány napon belül a személyre szabott végleges héj felragasztása.

A kezelést polírozás illetve szájápolási tanácsadás zárja le.

Professzionális fogfehérítés:

A fogak színe sok esetben nem vakítóan fehér, hanem –a genetikai adottságoktól és a táplálkozástól, életmódtól függően – csontszínű vagy akár egészen sárga illetve sárgásbarna lehet.Ezek az elszíneződések rendelői keretek között hatékonyan és gyorsan, mindössze 1-2 óra alattnéhány árnyalattal világosabbá tehetőek, mindezt anélkül, hogy károsodna a fogzománc. A fogfehérítés önmagában is kedvelt esztétikai fogászati kezelés, de a fogászati héjak felragasztása, pontosabban azok színének kiválasztása előtt is gyakran alkalmazzák, hogy még szebb legyen a végeredmény.

Gyakori kérdések

Az esztétikai fogászati kezelések azon páciensek számár nyújtanak segítséget, akik fogazata alapvetően egészséges, ám valamiért mégsem elégedettek a mosolyukkal. Az elszíneződések például fogfehérítéssel, a fogfehérítésre nem kellően reagáló elszíneződések, a zománchibák, az alaki eltérések vagy a fogak közötti rések pedig direkt vagy indirekt fogászati héjakkal tehetőek esztétikusabbá.

Az esztétikai célú fogászati kezelések nem végezhetőek el minden páciensnél. A fogfehérítés kerülendő a várandós vagy szoptatós nőknél, illetve fogágybetegség és hiperérzékeny fogak esetén, de praktikus okokból nem célszerű akkor sem alkalmazni, ha a frontfogak valamelyike már helyreállító fogászati kezelésen esett át (pl. tömés, korona, hiszen ezek színe nem változtatható). A fogászati héjak szintén ép alapot igényelnek, azaz nagyméretű töméssel ellátott, gyökérkezelésen átesett fogakra sajnos nem helyezhetőek fel, de nem javasoltak ismert fogcsikorgatás vagy egyes harapási rendellenességek mellett sem.

A fogászati héjak tartóssága nagyban függ a héj típusától illetve a páciens odafigyelésétől. Általánosságban elmondható, hogy a direkt kompozit héjak kevésbé strapabíróak, idővel kopnak, átlagos élettartamuk 3-5 év, ezzel szemben a kerámia/porcelán héjak a megfelelő odafigyelés mellett akár 10-15 évig is tarthatnak.

A fogászati héj felhelyezése előtt szükség van a lefedni kívánt fog elülső felszínének előkészítésére, amely magában foglalja a zománc kis részének lecsiszolását. Ez érzékenyebb fogak esetén alapesetben fájdalmat válthatna ki, így elvégzése helyi érzéstelenítés mellett, fájdalommentesen történik.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.