Kompozit tömés

A rendszeres és megfelelő szájápolással sokat tehetünk a fogak épségéért, azonban a legtökéletesebb szájhigiéné mellett is előfordulhat, hogy egy fog szuvasodásnak indul. Amennyiben a szuvas terület még nem túl nagy, csak a fog középső rétegéig, a dentinig hatol, és nem jár együtt a fogbél gyulladásával, a károsodás a fog egyszerű betömésével is helyreállítható.

Korábban a fogtömések fémszínű amalgámból készültek, napjainkra azonban széles körben elterjedtté vált az esztétikus, fogszínű, úgynevezett kompozit tömőanyagok használata. A speciális műgyantából és kerámia nanorészecskékből álló kompozit anyagot rétegenként kell felvinni, mintegy „fel kell építeni” vele a fog hiányzó részeit. A folyékony kompozitgyanta UV hatására polimerizálódik, és azonnal megszilárdul. Rendkívül erősen kötődik a foghoz, így használata mellett nincs szükség túl mély fogüreg kialakítására, azaz az ép fogszövet nagy része megőrizhető.

A kompozit tömések előnyei:

Nagyon erős, kémiai kötés a foghoz, amely hosszú távon kiváló széli zárást biztosít.

A modern esztétikus kompozit tömőműanyagok kiküszöbölik a korábban évtizedeken át uralkodó amalgámtömések problémáit.

A kompozit nem színezi el a megmaradt fog szöveteket, nincs toxikus hatása.

Magas kopásállóság és hajlító szilárdság, alacsony zsugorodás jellemzi a kompozitokat, amelyek fotopolimerizációs lámpával történő megvilágítás után azonnal megkötnek.

A kezelés menete:

Érzéstelenítés elvégzése.

A szuvas fogszövet eltávolítása, a fogüreg előkészítése (fogfúrás).

A tömés rétegenkénti felépítése kompozit tömőanyagból.

A tömőanyag megvilágítása UV lámpával (rétegenként), amelyre az anyag polimerizálódik, és szilárddá válik.

A tömés magasságának ellenőrzése, szükség esetén a felesleges tömőanyag eltávolítása.

Polírozás.

A teljes folyamat rövid idő alatt, egy ülésben elvégezhető a rendelőben.

Gyakori kérdések

A szájápolási szokásoktól, genetikától és táplálkozástól függően erősen változó, hogy kinek milyen ütemben romlanak a fogai, és milyen gyakran van szükség a szuvas területek fogtöméssel való helyreállítására, igen ritka azonban, hogy valakinek felnőttkorára ne legyen legalább egy-két fogán szuvasodás. A szuvasodási folyamat sokszor tünetmentes, és kezdetben akár csak a szakember számára észrevehető, így a rendszeres, legalább évenkénti fogászati ellenőrzés rendkívül fontos!

A fogfúrás korszerű vízhűtéses eszközökkel és helyi érzéstelenítés mellett történik, így nem jár fájdalommal. A kezelés után átmenetileg érzékenyebb lehet a fog és környéke, ez azonban néhány napon belül elmúlik.

Az esztétikus kompozit tömőanyagoknaksokféletípusa és árnyalata létezik, ezek szükség esetén keverhetőek is egymással, így a megfelelő anyag(ok) kiválasztásával a fogtömés mind a színében, mind az átlátszóságában olyan lesz, mint az eredeti fog. Mivel szabad szemmel gyakorlatilag nem észrevehető a fog és a tömés közötti határvonal, a kompozit tömőanyagjól használható a frontfogak szuvasodásainak kezelésére is.

A napjainkban alkalmazott kompozit tömőanyagok nagyon erősen kötődnek a fog anyagához, és igen ellenállóak, de fontos tudni, hogy egyik fogtömés sem tart örökké! Ha elöregedik a tömés, megreped, törik, vagy szuvasodás indul meg mellette, cserére van szükség. Egy esztétikus kompozit tömés átlagosan 5-10 évig tudja betölteni megfelelően a funkcióját.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.