Fix fogpótlások

Fix fogpótlásoknak nevezzük azokat a fogműveket, amelyek a saját fogakhoz hasonlóan stabilan és erősen rögzülnek a szájban, és eltávolításuk leginkább csak rendelői körülmények között lehetséges. Fix rögzülésüknek köszönhetően egyáltalán nem mozdulnak el rágás vagy beszéd közben, így használatuk maximális komfortérzetet biztosít.

A fix fogpótlások közé tartozik a saját fogakra ragasztott korona vagy híd (hagyományos fogpótlások), valamint a fogimplantátumok és az ezekhez csatlakozó korona, híd vagy teljes fogsor (implantációs fogpótlások).

Hagyományos fix fogpótlások:

A hagyományos, saját fog(ak)on rögzített fogpótlások, így a koronák és a hidak gyors, esztétikus és árban kedvező módon teszik lehetővé a különböző fogászati károsodások és a kisebb méretű foghiányok helyreállítását. Hátrányuk a kezeléssel járó jelentős foganyagveszteség, mivel a rögzítésül szolgáló fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy a pótlás felhelyezhető legyen, és tökéletesen illeszkedjen a fogsorba. A csiszolás helyi érzéstelenítés mellett történik, majd a védtelen, érzékeny maradék foganyagra a felragasztandó fogművek elkészüléséig ideiglenes korona/híd kerül, így a kezelés nem jár különösebb fájdalommal.

Implantáción alapuló fix fogpótlások:

Az implantáción alapuló fogpótlások a foghiány helyreállításának legmodernebb, legtartósabb módját jelentik. A kezelés során teljesen biokompatibilis, foggyökér alakú csavar kerül beültetésre az állcsontba, amelyhez ezután egyszerűen hozzákapcsolható a fogpótlás íny feletti, látható része, a korona. Több implantátum beültetésével nagyobb kiterjedésű foghiányok is felszámolhatóak, készíthető például implantátum-pilléreken nyugvó híd vagy azokhoz csatlakozó teljes fogsoris (All-on-4 rendszer). A kezelés hosszabb, drágább, és több fájdalommal illetve kellemetlenséggel járhat, mint a hagyományos fogpótlások, viszont az implantált fogak stabilabbak, könnyebben tisztíthatóak, és gyakorlatilag örök életre szólnak. Afogászati implantátumok rögzítéséhez nem szükséges a foghiánnyal szomszédos fogak lecsiszolása sem, így nincsfelesleges foganyagveszteség.

Gyakori kérdések

Szinte nincs olyan ember, akinek előbb-utóbb ne lenne szüksége valamilyen fogpótlásra például a fogak károsodása, letörése vagy hiánya miatt. A szájban fixen rögzített pótlások azok számára ajánlottak, akiknek a rögzítés alapjaként rendelkezésre áll még elég saját foganyag – vagy ezek hiányában egy vagy több implantátum –, és kényelmes, a külső megjelenés és az érzet tekintetében is az eredeti fogakkal csaknem egyező megoldásra vágynak.

A fix fogpótlások készítéséhez szükséges nagyobb beavatkozások (például a fogcsiszolás vagy az implantátum beültetése) helyi érzéstelenítés mellett zajlanak, így nem járnak fájdalommal. Implantátum beültetésekor a kezelést követő napokban ugyanakkor jelentkezhet fájdalom és duzzanat, ez azonban csak átmeneti. A hagyományos pótlásokhoz szükséges fogcsiszolás után nem jellemző a fájdalom érzése, mert a védtelen, érzékeny maradék foganyagot a végleges korona beragasztásáig ideiglenes korona védi a különféle behatásoktól.

A különféle fix fogpótlási lehetőségek nemcsak árban és élettartamban térnek el egymástól, hanem például abban is, hogy milyen fogászati problémát képesek orvosolni. A megfelelő fix fogpótlást a fogorvos és a páciens együtt választja ki mindezek figyelembevételével. Mérlegelni kell azt is, hogy a páciens alkalmas alanya-e az adott fogpótlási módszernek – például néhány súlyos betegség, az erős dohányzás vagy a 18 év alatti életkor kizárja az implantáción alapuló fogpótlásokat.

A fix fogpótlásokkal lehetséges csupán egyetlen, de egyszerre akár több fog, sőt, akár a teljes fogsor helyreállítása is.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.