Gyökérkezelés

A fog külső és középső rétegét, azaz a zománcot és a dentint érintő fogszuvasodás a legtöbb esetben töméssel orvosolható, ha azonban a károsodás kiterjed a fog erekkel és idegekkel átszőtt legbelső részére, és ez az úgynevezett fogbél begyullad, gyökérkezelésre van szükség.

A fogbél gyulladása és elhalása gyakran nagyon erős, lüktető fájdalommal jár, és a fogbélüregig érő szuvasodások mellett egyéb okok is kiválthatják, például a fog valamilyen sérülése. Gyökérkezelésre ugyanakkor ép fogbél esetén is sor kerülhet, például abban az esetben, ha egy fog korona miatti lecsiszolása során a gyökércsatorna megnyílik

Amennyiben a gyökérkezelés sikertelen (feltáratlan gyökércsatornát, nem csúcsig érő gyökértömés, nem fal álló gyökértömés) a fog körül góc alakulhat ki, ami granuloma vagy cysta képződéshez vezethet. Ilyen esetben a fogat újra gyökér kezeljük, majd szükség esetén gyökércsúcs ampulációs műtétet végzünk

A gyökérkezelés célja:

A gyökérkezelés során feltárjuk a fogban futó gyökércsatornákat – a metszőfogakban és a szemfogakban egy-egy, az őrlőfogakban akár három-négy csatorna is lehet –, és eltávolítjuk a fogbélből afertőzött, elhalt képleteket. Ezzel megszüntetjük a fájdalmat és a gyulladást, amely idővel a fog elvesztéséhez vezetne, és amely gócként akár az egész testre kiterjedő, szisztémás panaszokat is tud okozni.

a gyökérkezelés menete:

Érzéstelenítés, hiszen a fog gyökerében futó idegek miatt a beavatkozás enélkül igen fájdalmas lehet.

A fogbélüreg tartalmának eltávolítása speciális, úgynevezett gyökérkezelő tűk segítségével.

A kitisztított fogbélüreg fertőtlenítővel történő átöblítése (erős gyulladás esetén előfordulhat, hogy erre több alkalommal, több ülésben is szükség van).

A gyökércsatorna lezárása speciális gyökértöméssel.

Rendkívül fontos, hogy az utolsó lépés már teljesen panaszmentes állapotban történjen, és a gyökértömés a fogbélüreget a gyökércsúcsig teljesen kitöltse, ezzel megelőzhető a foggyökér újrafertőződése és esetleges eltörése. Amennyiben a gyökérkezelés sikertelen, például nem sikerül feltárni és töméssel ellátni minden gyökércsatornát, vagy a tömés nem ér a csúcsig, a fog körül góc, később akár ciszta képződhet. Ilyen esetben ismételt gyökérkezelésre és/vagy a gyökércsúcs eltávolítására (úgynevezett gyökércsúcsi rezekcióra) van szükség.

Miért válaszd?

Egy gyulladásban lévő, fájdalmat okozó fogat, ha gyökérkezelés nélkül kihúzzuk fog hiány keletkezik.

A foggal szemben lévő (az ellentétes fogsorban) fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, a fogak elvándorolhatnak.

Több fog hiánya esetén túlterhelődhetnek a maradék fogak, nem utolsósorban a fogpótlás sokkal drágább mint a gyökérkezelés.

Gyakori kérdések

Gyökérkezeléssel, azaz egy fog gyulladt, fertőzött, elhalt képleteket tartalmazó üregének kitisztításávalés lezárásával megszüntethetőek a lokális vagy akár a már teljes testre kiterjedő panaszok, és ahelyett, hogy az adott fogat elveszítenénk, az még hosszú évekig-évtizedekig a fogsor része maradhat.

A fogbélgyulladás kezdetben a fog túlérzékenységével hívhatja fel magára a figyelmet: fájdalom léphet fel rágáskor, a fog kocogtatására, illetve hideg-melegvagy éppen édes ételek és italok fogyasztásakor. A gyulladás súlyosbodásával ingertől független, folyamatos, erős fájdalom jelentkezhet, feldagadhat az arc, sőt, szisztémás tünetek (pl. láz) is megjelenhetnek. Ugyanakkor az is gyakori, hogy a fogbél gyulladása és -elhalása teljesen tünetmentesen lezajlik, ilyenkor csak a fogászati röntgenfelvételen derül ki a probléma.

Bár egy gyulladt, fájó fog esetén elsőre olcsó és egyszerű megoldásnak tűnhet a fog gyors eltávolítása, a keletkező foghiány ezután nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem a szomszédos fogak elmozdulásához és akár a többi fog túlterhelődéséhez is vezet. A fogászati kezelések során ezért arra törekszünk, hogy egy fogat minél tovább megőrizzünk a helyén,amelyre a gyökérkezelés jó – és a fogpótlásnál mindenképp olcsóbb –lehetőséget biztosít.

A gyökérkezelés érzéstelenítésben történik, így nem jár fájdalommal.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.