Inlay, Onlay

Kiterjedt fogszuvasodás esetén előfordulhat, hogy a károsodott területek eltávolítása olyan mértékű foganyagveszteséggel jár, amelyre a hagyományos fogtömés már nem tud megfelelő és tartós megoldást nyújtani.

Ilyenkor – vagy például ha a fogból letört egy nagyobb darab – a fog helyreállítása úgynevezett inlay vagy onlay fogbetét segítségével lehetséges, amelyet lenyomatvételt követően, teljesen egyénre szabottan készítenek el. A fogbetétek egyfajta átmenetet képeznek a fogtömés és a fogkorona között: a hagyományos tömésekhez képest jellemzően nagyobbak és ellenállóbbak, de nem fedik be a teljes fogfelszínt, mint a koronák.

Inlay vagy onlay?

Inlay fogbetétet akkor alkalmazunk, ha a lyuk illetve foghiány nem terjed egészen a fog csücskéig, és így nincs szükség a teljes rágófelület lefedésére. A teljes rágófelületre kiterjedő foghiányt ezzel szemben onlay fogbetéttel lehet helyreállítani, amely méretét tekintve az inlay betéteknél nagyobb.

A fogbetétek előnyei:

Abszolút javasolt régi nagy kiterjedésű amalgám tömés cseréjekor, csücskök pótlásakor illetve gyökérkezelt fogak fedésekor.

A fogbetétek rendkívül ellenálló antiallergén anyagokból, például kerámiából, aranyból, cirkóniumból vagy speciális műanyagból készülnek, és tökéletesen, széli rés képződése nélkül illeszkednek az eredeti foghoz, így sokkal tartósabbak a hagyományos fogtöméseknél.

Mivel felhelyezésükkör nem szükséges a fogak lecsiszolása, használatukkal jóval több őrizhető meg a saját fog anyagából, mint a koronák vagy hidak esetén.

Hogyan működik?

Inlay készítése során a fogorvos eltávolítja a szuvas fogállományt vagy a fogban lévő régi tömést. Ezután lenyomatvétel következik, majd a fogtechnikai laboratóriumban elkészített betétet a fogban ragasztó cementtel rögzítjük, helyreállítva a fog eredeti formáját.

típusai:

ARANY INLAY

Rendkívül szövetbarát és ellenálló, nem színeződik el, antibakteriális hatásáknak köszönhetően pedig képes megakadályozni a fogszuvasodást okozó baktériumok megtelepedését. Könnyen, tökéletes széli záródással simíthatóa fogra. Élettartama kiemelkedő, viszont ára az arany miatt kissé magasabb, és a fogtól jelentősen eltérő színe miatt nem mindenhol alkalmazható.

PORCELÁN INLAY

Színben és transzparenciában tökéletesen illeszkedik a fog többi részéhez, fantasztikus esztétikai élményt nyújt és rendkívül tartós. A porcelán betét a fogtechnikai laboratóriumban nagy nyomás és magas hőmérsékleten készül, így különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben.

KOMPOZIT INLAY

Többféle anyagból készül, és ötvözi a komponensek előnyös tulajdonságait. Egyik leggyakrabban használt képviselője a műanyagból és kerámiából álló GC Gradia inlay, amely színe és átlátszósága mellett keménységét tekintve is a megszólalásig hasonlít a fogakhoz.

Az inlay és onlay fogbetétek behelyezése:

Érzéstelenítés elvégzése.

A fog előkészítése (lyukas fog esetén a szuvas fogállomány vagy a régi tömés eltávolítása).

Lenyomatvétel (ez alapján készítik el a fogbetétet fogtechnikai laboratóriumban).

A fogbetét beragasztása.

A kezelést követően a páciensnek nincsenek speciális otthoni teendői, ugyanazok a fog- és szájápolási módszerek ajánlottak, mint az egészséges vagy hagyományos töméssel ellátott fogak esetén.

Gyakori kérdések

Fogbetétekre a túl nagy foganyagveszteséggel járó szuvasodások, törések esetén lehet szükség, hiszen ezek jóval tartósabb és biztosabb megoldást jelentenek, mint a hagyományos fogtömések, és a fogkoronával szemben anélkül képesek visszaállítani a fog anatómiáját, hogy további, ép fogrészek lecsiszolására lenne szükség.

A kezelés semmilyen fájdalommal nem jár, hiszen a megelőző fogfúrás érzéstelenítés mellett zajlik

A fogbetétek többféle anyagból is készülhetnek – mindegyiknek megvan a maga előnye a másikkal szemben. A megfelelő fogbetét kiválasztása a fogorvossal együtt történik, figyelembe véve a kezelni kívánt fog tulajdonságait és elhelyezkedését, valamint a páciens anyagi lehetőségeit és igényeit.

A fogbetétekkel történő kezelés több időt vesz igénybe, mint egy fogtömés elkészítése, az eredmény ugyanakkor jóval tartósabb lesz. Az inlay vagy onlay elkészítéséhez első alkalommal lenyomatvételre van szükség, amely alapján a fogtechnikus dolgozni tud (ez néhány napig is eltarthat), majd a beillesztés csak a fogbetét elkészülése után, egy második ülés során lehetséges. A végleges beragasztásig gumiszerű ideiglenes töméssel látjuk el a fogat, amely könnyen, anélkül eltávolítható, hogy a betét számára előkészített fogforma megváltozna.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.