Kivehető fogpótlások

A kivehető fogsor – más néven protézis – olyan fogsor, amelyet a páciens maga tud kivenni és kicserélni. Jellemzően nagyobb fogvesztés esetén alkalmazzák, amikor a szájban nem marad elegendő fog a fix pótláshoz, vagy ha a meglévő fogak már nem elég erősek a fix pótláshoz csontvesztés miatt. A kivehető eszközökkel a protézis egy részét vagy egészét helyreállíthatja.

Kivehető fogpótlás előnyei:

A kivehető fogsor gyors, egyszerű és megfizethető. Nagy előnyökkel járnak minden beteg számára anélkül, hogy például jó állcsontra lenne szükségük. A helyesen elkészített kivehető fogsor stabil, kényelmes viselet és tartósabb, mint a porcelán fogsor.

A kivehető fogsor előnyei

A kivehető fogsor gyors, egyszerű és megfizethető. Nagy előnyökkel járnak minden beteg számára anélkül, hogy például jó állcsontra lenne szükségük. A helyesen elkészített kivehető fogsor stabil, kényelmes viselet és tartósabb, mint a porcelán fogsor.

Kivehető fogsor részei:

Attól függően, hogy a fogsor egy részét vagy egészét fedi-e, lehet részben vagy teljesen kivehető. A kivehető fogsor részei:

Fix rész (részleges fogpótláshoz; lehet korona vagy híd)

Az ínyre illeszkedő alaplemez

Az alaplemezre erősített fogsor

Fém kapcsok vagy rejtett, esztétikus rögzítőelemek

Az alaplemez és a fogak általában akril műanyagból készülnek, néha fém alkatrészekkel.

A kivehető fogsor típusai:

A rögzítés típusától függően a kivehető fogsorok a következő fő típusokra oszthatók:

Kombinált lemezes fogpótlások:

A megmaradt fogakhoz rögzített részt ragasztjuk, amelyhez stabilan és esztétikusan csatlakozik a kivehető rész.

Teleszkóposan horgonyzott restaurációk:

A meglévő fogakhoz primer koronát ragasztanak, amelyhez másodlagos koronák segítségével stabilan és esztétikusan rögzíthető a kivehető pótlás.

Fogsorok síntechnológiával:

A kivehető fogsorokat csúszósíneken lévő híd segítségével rögzítik a meglévő fogakhoz; leggyakrabban őrlőfogak pótlására használják.

Komplett protézisek:

A protézis a nyálkahártya vázalapján nyugszik, de az arcizmok, a rágás és a gravitáció is támogatja; teljes fogvesztés esetén alkalmazzák.

Implantált fogpótlások:

Kivehető fogpótlások, amelyek rögzítőelemekhez (pl. ún. pontics) rögzíthetők az implantátumokon.

A kezelés menete:

A kivehető pótlások elkészítése előtt részletesen fel kell mérni a beteg állapotát, beleértve a CT-vizsgálatot is, ha implantátumot helyeznek be. Ezután a fő lépések a következők:

Lenyomat levétel (amelyek alapján a fogászati ​​laboratórium elkészíti a pótlást)

A protézis felpróbálása, szükség esetén beállítás

Fogsorok szállítása

A kivehető protézis eleinte ismeretlen lehet, különösen akkor, ha a fog hosszú ideje elveszett. A protézist rendszeres rágással és kis falatokban történő étkezéssel kell behelyezni. A rendszeres beszéd vagy olvasás szintén hasznos.

Gyakran Ismételt Kérdések

A kivehető fogpótlást minden olyan páciensnek ajánljuk, aki gyorsan, egyszerűen és olcsón szeretné pótolni a hiányzó fogakat. Nincs ok arra, hogy miért ne használjunk kivehető fogpótlást akkor sem, ha a páciens állcsontja már nincs kielégítő állapotban (az implantátum alapú kivehető fogsoroknál mini-implantátumot használnak).

A kivehető pótlások általában akrilgyantából készülnek fém elemekkel. Ez rendkívül tartóssá teszi őket, és általában tartósabbak, mint a hagyományos porcelán restaurációk.

A kivehető fogsor kényelmes és szövetbarát, így egész nap – így éjszaka is – viselhető, és csak a tisztításhoz kell eltávolítani.

Csakúgy, mint a saját fogait, a kivehető fogsorokat is rendszeres tisztításra szorulják, hogy megőrizzék szájának hosszú távú egészségét és a fogsor esztétikus megjelenését. A hagyományos szájápoló szerek mellett hetente egyszer-kétszer használjon fogsortisztítót.

A jól elkészített kivehető protézis szilárdan illeszkedik a helyére, így a legtöbb beteg számára kényelmes viselet. Kezdetben nyomás, fájdalom és hallásproblémák léphetnek fel a protézishez való igazodás során, de ez csak átmeneti.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.