Szájhigiénés kezelések

Az otthoni rendszeres fogmosás és szájápolás rendkívül fontos, de tévhit, hogy ez önmagában is elég a fogak és az íny egészségéhez! Még a legszabályosabb fogakon is vannak olyan területek, amelyeket az otthoni szájápolással nehéz elérni, és csak rendelői szájhigiéniával lehet tökéletesen tisztítani.

plakk és fogkő

Dentist showing the correct dental hygiene on white background

A fogkő a fogak felszínén található elmeszesedett lerakódás, amely fogkefével már NEM távolítható el. Színe a sárgásfehértől a feketéig terjedhet, elhelyezkedését tekintve lehet íny alatti, vagy íny feletti.

A professzionális szájhigiénés kezelés magában foglalja a fogkő és a fogfelszínre lerakódott elszíneződések eltávolítását.

A fogkő a fogágybetegségek kialakulásában döntő tényező. Az el nem távolított fogkő ínygyulladáshoz, a fog tartószerkezetének pusztulásához és lassan fogelvesztéshez vezethet

A szájhigiénés kezelés alkalmával ultrahangos fogkő-eltávolítást végzünk.Az elszíneződéseket egy PROFIFLEX nevű készülékkel hatékonyabban és gyorsabban el tudjuk távolítani a fogfelszínekről.

A fogak felületére tapadt szennyeződés lepedéket képez, más néven plakkot. A plakk táptalajt biztosít bizonyos szájbaktériumok számára, amelyek savat termelhetnek, ez megtámadja a fogzománcot és ínygyulladást okoz – mindez rossz lehelethez, fogszuvasodáshoz, ínybetegségekhez, és ha nem kezelik, akár fogak elvesztéséhez is vezethet. A lepedék idővel felhalmozódik, ami nem távolítható el fogkefével, és színe elüt a fogaktól. Ebben a szakaszban a fogorvos által végzett szájhigiénés kezelés nemcsak az egészség, hanem az esztétika szempontjából is fontos.

A fogkő tünetei:

A fogkő sárgásbarna, szürkés vagy akár fekete lerakódásként jelenik meg a fogak felszínén, és általában szabad szemmel is látható. De bizonyos tünetekről is felismerhető, például rossz leheletről, duzzadt, fájdalmas, néha vérző fogínyről, vagy rossz leheletről is. Sajnos a fogkő ezen problémák mellett belső egészségügyi problémákat, bőr- és ízületi problémákat, hajhullást is okozhat, mert az általa okozott gyulladásos folyamatok az egész szervezetben átterjedhetnek.

kezelési folyamat:

A szájhigiénés kezelés legfontosabb lépései a következők:

Állapotfelmérés

Fogkő eltávolítás ultrahangos depurátorral (esetleg más kézi műszerrel kiegészítve)

Polírozás speciális eszközzel (Profiflex), amely nagy nyomással víz és finomszemcsés ásványi sók keverékét permetezi a fogakra

A végső polírozás nemcsak gyengéden távolítja el a lepedéket és az elszíneződést a fogakról, hanem egyenletesebbé teszi a fogfelületet, ami megnehezíti a lepedék megtapadását és a fogkő újbóli képződését.

gyakori kérdések

Szájhigiénés kezelésre általában 6-12 havonta van szükség. A gyakoriság függ a páciens szájápolási technikájától, étrendjétől, genetikájától és attól is, hogy visel-e fogsort vagy sem. Például a fogimplantátumok gyengébb fogínyekkel rendelkeznek, mint a természetes fogak. A lepedék és fogkő rendszeres eltávolítása, valamint az egészséges fogínyszövet ezért különösen fontos a hosszan tartó és sikeres beültetéshez.

A szájhigiénés kezelés jellemzően 30-60 percig tart, és magában foglalja az ultrahangos fogkőeltávolítást, a lepedék és foltok eltávolítására szolgáló polírozást, szükség esetén ínytisztítást és személyes szájápolási konzultációt.

A szájhigiénés kezelés során a fogakat nem kell fúrni, így nincs fájdalom. A különösen érzékeny fogak, a fognyak horzsolása vagy az íny visszahúzódása esetén azonban a kezelés kényelmetlen lehet, ezért helyi érzéstelenítést alkalmaznak.

Bár ez nagymértékben függ az étrendtől, a szájhigiénés szokásoktól és a genetikától (például a nyál összetételétől), nincs olyan ember, akinek ne lenne idővel makacs lepedéke és fogkője a fogain, amit ne lehetne otthon eltávolítani. Rendszeres fogászati ​​ellenőrzésekre és szájhigiénés kezelésekre tehát mindenkinek szüksége van, de a kezelés részeként otthon is megosztunk olyan szájápolási tippeket, amelyek jelentősen késleltethetik a káros plakk felhalmozódását. A kezelés során végzett polírozás is segít elodázni ezt a késést, mivel a lepedék nehezebben tapad meg az egyenletesebben elhelyezkedő fogfelületen.

A fogkő már nem távolítható el a fogakról fogkefével. Ne kísérletezzen otthon olyan megoldásokkal, amelyek megtámadják a fogzománcot. Az eltávolításhoz professzionális szájhigiénés kezelés szükséges! A fogkő eltávolítása a rendelőben ultrahangos készülékkel történik az íny felett és alatt egyaránt. A készülék vége gyors vibráló mozgást végez, és az így létrejövő ultrahang hatására a fogkő károsítása nélkül „lefújható” a fogfelszínről.

A szájhigiénés kezelés után néhány napig az íny enyhén érzékenyebbé válhat, megduzzadhat, fogmosáskor vérzik és fogai hidegre érzékenyebbé válhatnak. Mindez teljesen normális, különösen akkor, ha a kezelés során eltávolították a makacs fogkövet, amely hosszan tartó ínygyulladást okoz. Az érzékeny fogakra és a gyulladt fogínyre használt fogkrémek és szájápoló termékek nagyon hasznosak lehetnek ebben az átmeneti időszakban.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.