Konzerváló fogászat

Konzerváló fogászati kezeléseink célja, hogy a meglévő fogakat minél tovább, eredeti helyükön és egészséges, esztétikus állapotukban megtartsuk, ennek érdekében a fogak károsodásait megelőzzük, illetve szükség esetén kijavítsuk. Napjaink korszerű anyagainak és technikáinak köszönhetően a konzerváló fogászati kezelések rendkívül gyorsan és fájdalommentesen elvégezhetőek.

Helyreállító jellegű konzerváló fogászati kezelések

Egy károsodott, például lyukas, letört vagy gyulladt fog rendkívül sok panaszt okozhat:érzékeny lehet a hidegre-melegre, erős fájdalommal járhat, nem beszélve arról, hogy esztétikailag sem nyújt szép látványt. A károsodás szerencsére helyreállítható a fog tömésével vagy nagy foganyagveszteség eseténinlay/onlay fogbetétek behelyezésével, szükség esetén gyökérkezeléssel kiegészítve.

Megelőző jellegű konzerváló fogászati kezelések

Nemcsak károsodott fogak, hanem teljesen ép fogak esetén is szükség lehet konzerváló fogászati kezelésre. A leggyakoribb ilyen eset a hátsó őrlőfogak túl mély barázdáltsága, amely miatt az adott fogakat nehéz rendesen megtisztítani, így már gyermekkorban fennáll a veszély a fogszuvasodás kialakulására, és akár a fogak korai elvesztésére. Az úgynevezett barázdazárás segít megoldani ezt a problémát – felnőttkorban is érdemes igénybe venni!

A konzerváló fogászati kezelések menete:

A fog(ak) vizsgálata, a helyzet felmérése (esetenként röntgenfelvétellel kiegészítve).

Érzéstelenítés, amennyiben fogfúrás illetve gyökérkezelés történik.

A fog tényleges helyreállítása, vagy megelőző jellegű kezelése.

A kezelés legvégén átbeszéljünk a pácienssel a beavatkozást követő esetleges otthoni teendőket is.

Gyakori kérdések

Teljesen egyéni, hogy kinek milyen gyakran van szüksége konzerváló fogászati kezelésre – erősen függ a genetikától, táplálkozástól, szájhigiénétől stb. Amennyiben nincs panasza, akkor is nézesse meg fogait szakemberrel legalább évente egyszer, hiszen egy szuvas fog nagyon sokáig tünetmentes lehet!

A kezelés, köszönhetően a rendelkezésre álló modern technológiáknak és érzéstelenítőknek, teljesen fájdalommentes. A beavatkozást követően azonban előfordulhat, hogy a kezelt fog és a környéke átmenetileg érzékenyebbé válik.

A fogszuvasodás bár kezdetben tünetmentes, idővel a fogak érzékenységét, fájdalmát okozhatja, és ha eléri a foggyökeret, már tűrhetetlen fájdalommal járó fogbélgyulladás is kialakulhat. Kezelés nélkül mindez nemcsak nagyon kellemetlen, hanem szép lassan a fog elvesztéséhez is vezet, így rendkívül fontos, hogy egy károsodott fogat minél előbb helyreállítsunk.

A kezelés típusát minden esetben a fogorvos választja ki, miután felmérte a megelőzni vagy helyreállítani kívánt problémát. Leggyakrabban fogtömést alkalmazunk, de nagy, mély szuvasodások, azaz nagy foganyagveszteség esetén inlay vagy onlay behelyezésére, a foggyökér érintettsége esetén pedig gyökérkezelésre is szükség lehet.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.