Fogpótlások

Az esztétikus, erős, hiánytalan fogsor napjainkban hozzátartozik az egészséget sugárzó, jó megjelenéshez, így alapvető elvárássá vált a menthetetlen fogak eltávolítása vagy sérülés miatti foghiány, vagy a nagymértékben sérült, elszíneződött koronákmielőbbi helyreállítása. Az esztétikum és a kellemetlen érzés mellett a foghiány idővel komolyabb problémákhoz is vezet, például a szomszédos fogak elmozdulásához és túlterhelődéséhez, a fogágy károsodásához, hangképzési- vagy gyomorproblémákhoz, így nagyon fontos, hogy a hiányzó teljes fog(ak) vagy fogkoronák pótlása mielőbb, de legkésőbb egy éven belül megtörténjen. Az egyéni adottságoknak, igényeknek, társbetegségeknek megfelelően ma már szerencsére számtalan fogpótlási lehetőség áll rendelkezésre.

A fogpótlások típusai:

A fogpótlások rögzítési helye szerint léteznekhagyományos fogpótlások, amelyek esetén a helyreállítás eredeti fog(ak) vagy szájüregi részek felhasználásával történik, illetve implantációs fogpótlások, amelyeknél egy vagy több, a foggyökeret helyettesítő implantátumra kerül felhelyezésre a pótlásként szolgáló fogmű. A fogpótlások aszerint is megkülönböztethetőek, hogy véglegesen be vannak-e ragasztva a szájba (fix fogpótlások), vagy nem (kivehető fogpótlások). Léteznek kombinált fogpótlások is, ahol a fixen pótolt részhez kivehető részeket csatlakoztatnak.

Hagyományos fogpótlások

A hagyományos módszerek nagy előnye, hogy az új fog(ak) mindössze néhány napon vagy egy-két héten belülelkészíthető(ek), és áruk kedvezőbb, mint az implantáción alapuló pótlásoknak. Hátrányuk, hogy felhelyezésükhöz esetenként teljesen ép, egészséges fogak lecsiszolására és akár gyökérkezelésre van szükség, és tisztításuk olykor körülményesebb lehet.

Implantációs fogpótlások

Az implantáción alapuló fogpótlások a hagyományos módszerekhez képest bonyolultabbak, költségesebbek, és elkészítésük hosszabb ideig tart, ám sokkal stabilabbak, sokszor könnyebben tisztán tarthatóak, és legtöbbször végleges megoldást jelentenek, szemben a hagyományos fogpótlások 8-10 éves átlagos élettartamával. Az implantációhoz nem szükséges afogak lecsiszolása sem, így az ezen alapuló fogpótlásoknem járnak felesleges foganyagveszteséggel.

Gyakori kérdések

Az idő előrehaladtával szinte minden embernek szüksége van valamilyen fogpótlásra, hiszen a fogak szuvasodhatnak és megsérülhetnek, és ha a fogállomány nagy része károsodott, a helyreállításhoz már nem elegendő a fogtömés.

A fogpótlásnak napjainkban számtalan típusa elérhető, ezek közül a fogorvos és a páciens együtt választja ki a megfelelőt a kezelni kívánt probléma valamint a páciens egyéni adottságai, igényei és anyagi lehetőségei szerint. Bármilyen típusra is esik a választás, egy jól elkészített fogpótlás funkcióját tekintve nem vagy alig különbözik a saját fogaktól.

A fogpótlás készítése során minden fúrással, csiszolással, metszéssel járó lépés helyi érzéstelenítésben történik, így nem jár fájdalommal. Esetenként ezek után a műveletek után fájdalom és duzzanat léphet fel, ez azonban csak átmeneti.

Legyen szó mind a hagyományos, mind az implantáción alapuló fogpótlásokról, akár egyetlen, akár több fogat, sőt, akár a teljes fogsor(oka)t is lehetséges pótolni. A pótolni kívánt fogak száma és helyzete fontos szempont a megfelelő pótlási módszer kiválasztása során.

A fogpótlások legalább olyan alapos tisztítást és odafigyelést igényelnek, mint a saját fogak, sőt, esetenként speciális tisztítóeszközök és -módszerek használatára is szükség van. A lepedék és a fogkő a fogpótlásokon is megtapad, a bennük élő kórokozók pedig idővel gyulladásokat és fogágybetegségetokozhatnak, amelyek jelentősen lecsökkenthetik a fogpótlások élettartamát.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.