Implantátumok

A foghúzás vagy sérülések okozta foghiányos állapot amellett, hogy sokszor esztétikailag igen zavaró, és kellemetlen érzést okoz, hosszútávon komolyabb problémákhoz is vezethet. A fog- és csontveszteség miatt a szomszédos fogak idővel elmozdulhatnak, bedőlhetnek, ezzel károsodhat a fogágy, megváltozhatnak az arc vonásai, egyes fogak és az állkapocsízület túlterhelődhetnek, sőt, hangképzési- és gyomorproblémák is felléphetnek. A fogimplantátum, azaz mesterséges foggyökérrel készített fogpótlás kiváló megoldás arra, hogy mindezeket kiküszöbölje, és stabil, esztétikus valamint tartós fogpótlást tegyen lehetővé.

A fogimplantátum felépítése:

A fogimplantátum egy foggyökér alakú menetes csavar, amelyet az állcsontba helyeznek. Teljesen szövetbarát, biokompatibilis anyagból (leggyakrabban tiszta titánból) készül, így nem okoz allergiát,és nem irritálja a környező szöveteket. Behelyezés után a csontsejtek ránőnek az implantátum felszínére, és olyan erősen rögzítik azt a csontban, akárcsak egy természetes fogat. A csontszöveti integráció lezajlása után az implantátumra kerül fel a fogpótlás íny feletti, látható része, azaz a korona, a híd vagy akár a teljes fogsor.

A fogimplantátum előfeltételei:

A fogimplantátum sikeres beültetéséhez elengedhetetlen, hogy a beültetés helyén megfelelő méretű és sűrűségű, egészséges saját csontállomány legyen – ha valamilyen probléma miatt ez nem teljesül, a csontmennyiség növelésére lehet szükség speciális csontpótló illetve regeneratív anyagok alkalmazásával. Fontos továbbá, hogy a szájüreg gócmentes legyen, és a páciensnél ne álljanak fenn bizonyos betegségek, pl. súlyos szív-érrendszeri megbetegedés, vérképzőszervi betegségek vagy nem egyensúlyban tartott cukorbetegség. A túlzott alkoholfogyasztás vagy erős dohányzás is kizáró ok, valamint a 18 év alatti életkor is, hiszen ekkor még nem tekinthető befejezettnek az állcsontok növekedése.

Az implantátum beültetésének menete:

A sikeres implantációhoz alapos állapotfelmérés szükséges, ezért a tényleges művelet előtt részletes anamnézisfelvétel, röntgen, valamint CT felvétel is készül. Az ezek alapján megtervezett implantáció fő lépései a következők:

Helyi érzéstelenítés.

Az íny bemetszése, amellyel szabaddá válik a csontfelszín.

A kívánt terület előkészítése speciális csontfúrókkal.

Az implantátum behelyezése a furatba.

Az implantátum feletti nyálkahártya lezárása varratok segítségével.

A varratok egy hét után eltávolíthatóak, a műgyökérre azonban ekkor még nem célszerű felhelyezni a felszíni fogpótlást, hiszen ennyi idő alatt még nem alakul ki a megfelelő rögzülés az állcsontban. Néhány hónap elteltével az implantátum felszabadítható, és hozzá lehet illeszteni az ínyformázó illetve a fogpótlás megtámasztását szolgáló egységeket, majd kis idő múlva magát a fogpótlást.

Gyakori kérdések

A fogimplantátummal történő fogpótlás minden olyan páciens számára ajánlott, aki foghiányát esztétikus, kényelmes és tartós megoldással, a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül szeretné eltüntetni, és akinél nem állnak fenn olyan okok, amelyek az implantáció ellenjavallatát képezik. Kizáró ok, ha a páciens bizonyos súlyos betegségekkel küzd, túlzott szerhasználó (pl. erős dohányos), ha nem rendelkezik a tervezett beültetés helyén megfelelő csontállománnyal, vagy ha nem töltötte be még a 18. életévét. Kizáró ok,ha a páciens bizonyos súlyos, krónikus betegségekkel küzd (diabetes, csontritkulás), a túlzott dohányzás.

Maga az implantátum beültetése az állcsontba gyorsan elvégezhető, azonban a teljes implantációs és fogpótlási folyamat – beleértve az alapos megelőző vizsgálatokat,a gyógyulási, csontosodási időt, az ínyformázást, a fogpótlás elkészítését a lenyomatvétel után –hosszú ideig tart, és több ülést igényel. Átlagosan 4-6 hónap, amíg egy foghiány implantátum segítségével pótolható, de ha csontpótló beavatkozásra van szükség, vagy valamilyen körülmény nehezíti a gyógyulást, ez az idő további több hónappal is meghosszabbodhat. A folyamatot nem érdemes siettetni, hiszen egy túl korán terhelt implantátum elveszíti időtállóságát!

A fogimplantátum helyének előkészítése és behelyezése érzéstelenítésben történik, így nem jár fájdalommal. A beavatkozás után lehet némi fájdalomra és duzzanatra számítani, ez azonban csak átmeneti.

Helyesen kivitelezett beültetés mellett az antiallergén fogimplantátumok hosszú évtizedekig betölthetik funkciójukat, azonban – nagyon ritkán, az esetek alig 1-2%-ában – előfordulhat, hogy kilökődési folyamat indul meg. A késői kilökődés leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné és a dohányzás, amelyek hozzájárulhatnak a csontvesztést okozó gyulladások kialakulásához. Az implantátum meglazulása, mozgathatósága mellett a kilökődést fájdalom, duzzanat vagy például vérzés is jelezheti.

A saját fogakhoz hasonlóan a beültetett fogak is alapos és rendszeres tisztítást igényelnek, hiszen enélkül a felépítményre is rárakódik a lepedék és a fogkő, az ezekben található kórokozók pedig gyulladásokhoz, fogágybetegséghez és idővel az implantátum kilazulásához vezethetnek.Az implantátumok kötelező éves kontrollja mellett ezért érdemes professzionális szájhigiénés kezelések céljából is rendszeresen felkeresni a rendelőt, illetve az otthoni szájápolás részeként javasolt a fogselyem és más egyéb speciális fogköztisztító eszközök használata.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.