Fogkoronák és hidak

A fogkoronák és hidak olyan tartósan rögzített, úgynevezett fix fogpótlások, amelyek a saját fogak előkészített csonkjaira vagy fogászati implantátumokra illesztve helyettesítik a fogak látható részét, és visszaadják azok eredeti színét és formáját. Koronára lehet szükség például nagymértékben roncsolódott, letört vagy esztétikai hibával rendelkező fogaknál, vagy megelőzésként olyan esetekben, amikor a fog erősen sérülékeny (például gyökérkezelés után). Az implantált foggyökérre helyezett korona vagy a híd a foghiány okozta esztétikai és egészségügyi problémák helyreállítását teszi lehetővé.

A fix fogpótlások közé tartozik a saját fogakra ragasztott korona vagy híd (hagyományos fogpótlások), valamint a fogimplantátumok és az ezekhez csatlakozó korona, híd vagy teljes fogsor (implantációs fogpótlások).

Fogkorona:

A fogkorona alapvetően egy fog befedéséreszolgál, de léteznek többtagú (több összekapcsolt koronából álló), egyszerre több fogra felragasztható fogpótlások is. Hagyományosan a felhelyezéséhez a fogat le kell csiszolni, így jelentős foganyagveszteséggel jár, azonbantartós és erős védelmet biztosít a maradék foganyag számára. A modern koronáknál a maximális védelem és esztétikum érdekében a fogat speciális módszerrel, úgynevezett vállas preparálással készítik elő, így a korona a fognyakon tökéletesen zár, széle nem áll el, és nem irritálja a fogínyt sem.

A fogkorona típusai

A köznyelvben általában porcelán koronaként emlegetett tartós, esztétikus fogkorona anyaga lehet fémkerámia (akár aranykerámia), cirkónium vagy préskerámia.

Fémkerámia korona:

Stabil vázát fémötvözet adja, amelyre fogszínű porcelán leplezés kerül. Rendkívül erős, tartós, a többi koronatípusnál gyakran olcsóbb megoldás. Hátránya, hogy megjelenése kevésbé természetes hatású, illetve fémallergiások számára problémát jelenthet a viselése. Az allergiás reakciók elkerülése érdekében nikkelmentes ötvözetből vagy antiallergén aranyból is készíthető.

Aranykerámia korona:

A fémkerámia koronák speciális fajtája, ahol a porcelán leplezés alatt egy vékony aranyváz található. Az arany teljesen biokompatibilis, nem okoz allergiát, ráadásul antibakteriális hatásainak köszönhetően gátolja a baktériumok szaporodását. Nagyon precízen illeszkedik a fogra, és vékony vázának köszönhetően az előkészítésnél kevesebb foganyag lecsiszolására van szükség.

Cirkónium korona:

Teljesen fémmentes, biokompatibiliscirkónium-oxidból készült vázzal rendelkezik, amely rendkívül pontosan illeszkedik, és a foganyaghoz hasonló fényáteresztésének köszönhetően teljesen természetes hatású fogpótlást tesz lehetővé. Nagyon erős és strapabíró, így a fémkerámia koronákhoz hasonlóan őrlőfogak koronájának pótlására is alkalmas.

Préskerámia korona:

Egy darabból összeálló korona, nincs külön vázrésze és leplezése. Ennek köszönhetően esztétikai szempontból a legmagasabb szintet képviseli, azonban sérülékenyebb, így leginkább csak szóló frontfogak pótlására alkalmas.

A modern fogkoronák előállítása a fogtechnikai laboratóriumban nagy pontosságú CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) technológia segítségével történik, azaz mind a tervezést, mind a gyártást számítógép vezérli.

HÍD:

A híd lényegében egy több koronából álló, foghiány korrigálását szolgáló fogpótlás, amely szintén fémkerámiából, cirkóniumból vagy préskerámiából készül. A híd foghiány feletti, azt elfedő, szabadon álló része a hídtag, amelyet kétoldalán egy-egy tartópillérként funkcionáló koronatag rögzít a fogsorban. Gyorsan és kedvező áron elkészíthető, esztétikus megoldás, azonban az implantációval szemben hátránya, hogy a tartópillérek felhelyezése miatt a foghiánnyal szomszédos, legtöbbször teljesen ép fogak („pillérfogak”) lecsiszolásával jár. Nagyobb kiterjedésű foghiányok elfedéséhez jól kombinálható az implantációs eljárással, ebben az esetben az implantátumok funkcionálnak pillérfogként.

A kezelés menete:

A fogkorona és a híd hagyományos esetben a saját fogakra készül. A kezelés fő lépései ilyenkor a következők:

Állapotfelmérés, szükség esetén röntgenfelvétel készítésével.

Az érintett fog(ak) előkészítése csiszolással, helyi érzéstelenítés mellett - lenyomatvétel.

A fogmű vázának elkészítése a fogtechnikai laboratóriumban, majd a fogszínű porcelán leplezés felfestése.

Vázpróba a rendelőben, szükség esetén a fogmű korrekciója.

A korona/híd beragasztása ragasztócementtel.

Az előkészítés és a végleges korona beragasztása között ideiglenes korona biztosítja a lecsiszolt, érzékeny fogak védelmét és az esztétikus megjelenést.

Gyakori kérdések

Fogkorona azon pácienseknek ajánlott, akik nagymértékben károsodott, letört, töméssel már nem helyreállítható foggal rendelkeznek. A gyökérkezelésen átesett, így sérülékeny és akár elszíneződött fogakat is célszerű korona felhelyezésével védeni.

Híd azon pácienseknek ajánlott, akik kis kiterjedésű foghiánnyal rendelkeznek, és azt gyorsan, implantáció nélkül kívánják megszüntetni. Implantációval kombinálva ugyanakkor a nagyobb kiterjedésű foghiányok is helyreállíthatóak a fogászati híd segítségével.

A korona vagy híd elkészítéséhez hagyományos esetben ugyan a fog(ak) lecsiszolására van szükség, ez azonban helyi érzéstelenítés mellett zajlik, így nem jár fájdalommal.

Napjainkban a fix fogpótlásokat precíz számítógépes (CAD/CAM) technológiával készítik el, és porcelán leplezéssel látják el, így mindegyik fogszínű, esztétikus végeredményt nyújt. A különbség az egyes típusú koronák és hidak között leginkább természetes hatásukban, tartósságukban illetve árukban érhető tetten. A megfelelő típus kiválasztásához figyelembe kell venni a megoldandó probléma természetét és helyét, valamint a páciens egyéni igényeit és anyagi lehetőségeit.

A jól elkészített korona vagy híd átlagos élettartama 8-10 év, de ez nagymértékben függ a páciens szájhigiénés szokásaitól is. Megfelelő odafigyeléssel nem ritka, hogy egy korona vagy híd akár 15 évig is jól zár az ínyszélnél, és jól be tudja tölteni a funkcióját.

Dental Check-up In Clinic
Lépjen velünk kapcsolatba!

Foglaljon időpontot online!

Töltse ki az űrlapot, kattintson a bejelentkezés gombra,
és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.

9200 Mosonmagyaróvár Honvéd u. 10.